shareit

Нов ключ към мистерията на Амелия Еърхарт

| от chronicle.bg |

Възможно ли е най-сетне да се е появил отговорът на една от най-големите мистерии в световната история?

Евентуален положителен отговор предполага открита наскоро стара снимка, на която се смята, че е уловена изчезналата преди осем десетилетия Амелия Еърхарт – първата жена прелетяла Атлантика.

Еърхарт изчезва през 1937-а по време на полет през Тихия океан.

Според широкоразпространената версия самолетът й се разбива във водата, а останките от катастрофата и телата са завинаги изгубени в океана.

Тази версия обаче, макар и най-логична, не е подкрепена от солидни доказателства и сега може да се окаже напълно опровергана.

japanPhoto
Това е намерената снимка, за която се смята, че е уловила и Амелия, Marca.com

Причината е въпросната снимка, която навежда на мисълта, че тя е бил намерена от японските власти. На фотографията се вижда жена, която седи на пристана и за която се смята,че е именно Амелия Еърхарт. Предполага се също, че там е и навигаторът й Фредерик Нунан.

Освен това анализаторите мислят, че на снимката се вижда и изгубеният й „Локхийд Електра“, наричан от нея „Летящата лаборатория“ – на заден план вдясно. Всичко това подкрепя една от популярните теории за мистерията на Амелия Еърхарт, според която тя действително е паднала в океана след като горивото й е свършило, но е била открита от японски кораб и е пленена заедно с навигатора си.

Мнозина вярват, че Амелия Еърхат е оцеляла и дори е успяла да приземи летателния апарат. Версиите са много, сред които и тази, че е кацнала на остров – преди година учени дори я подкрепиха, след като откриха необичайни за местното население на остров Никумароро кости. Те са с издължение крайници, каквито е имала и една от най-иконичните женски фигури на миналия век. Въпросният остров се намира недалеч от предполагаемото място на инцидента, а изследователите предполагат, че Еърхарт е опитала да осъществи радиовръзка, но не е могла, тъй като двигателят на на машината й не работел. И тази версия обаче не бе официално потвърдена.

Amelia Earhart's Lockheed Electra at Takeoff
Самолетът, с който изчезва Амелия, по време на излитане

Истината остава забулена в мистерия, поне засега…

На 2 юли се навършиха 80 години от изчезването на Амелия Еърхарт, която бе обявена за мъртва на 5 януари 1939-а.

На 24-ти този месец пък се навършват и 120 години от рождението на първата жена прелетяла Атлантика.

 
 
Коментарите са изключени