Най-ужасяващите съобщения по време на полети

| от chronicle.bg |

Проблемът със сигурността по време на полети е основна грижа на повечето пътници. Много хора дори се страхуват да пътуват със самолет по тази причина. Разковничето в случая е да не се паникьосваме, когато сме на борда, колкото и трудно да е това. Защото паниката е най-лошият враг.

Дори да няма реална заплаха за живота на пътниците,  масовият стрес може да предизвика големи щети. Основна грижа за да не се стига дотам имат хората, които управляват самолета. Според някои пилоти трябва да се съобщава на пътниците за всички проблеми, които възникват по време на полета, дори и за най-маловажните. Това обаче винаги предизвиква в най-добрия случай стрес, неудобство, безпокойство, а в краен случай – паника, която ако си малко по-лабилен, може да те откаже да се качиш на самолет отново. Дори шеговитите съобщения често са взимани прекалено на сериозно.

Ето някои от стряскащите съобщения, правени от екипажа по време на полети. Историите са разказни от първо лице и наистина са се случили.

Седейки спокойно в самолета на път за Хелзинки с шефа ми (който се ужасява от полети), чухме съобщение на финландски и всички , които разбираха езика започнаха да си водят бележки. След това на английски, със спокоен тон, той каза: „Дами и господа, ще направим аварийно кацане на летището в Тампере (град във Финландия), самолетът гори, благодаря Ви.“ Извършихме аварийното кацане успешно. Оказа се, че е имало само пушек в пилотската кабина. Въпреки това шефът ми ме накара да му викна кола, която да го откара обратно във Великобритания.

 Преди няколко години по време полет от Дъблин до Париж екипажът пусна на запис вярното съобщение на английски: „Пилотът е активирал сигнала за затягане на предпазните колани“. Но на френски по погрешка пуснаха следното съобщение: „Залегнете и се пригответе за аварийно кацане“. Всички френскоговорящи моментално се паникьосаха, докато останалите се чудехме за какво е целият този шум.

Преди много години летях от Сан Хуан до Ню Йорк. Чу се гръм и светлините угаснаха. Беше ми се случвало и преди, затова не се разтревожих. Повечето пътници реагираха нормално. Светлините се върнаха и капитанът обяви: „Дами и господа, току що бяхме ударени от мълния“. Това вече накара пътниците да полудеят тотално. Някои започнаха да плачат, други – неясно по каква причина – започнаха да се катерят по седалките си. Един мъж от екипажа пребледня и за малко да припадне. Ако пилотът си беше мълчал щеше да е много по-добре.

Полет от Куала Лумпур на 28 юни 1982 г. попадна в облак от вулканична прах. Капитанът прави следното съобщение. „Дами и господа, говори пилотът на самолета. Имаме малък проблем. Всичките четири двигателя спряха да работят. Правим всичко по силите си да заработят. Надяваме се да не сте прекалено стресирани.“

Прелитайки над централна Индия: големи облаци изникнаха пред самолета и след малко той рязко започна да губи височина. Пилотът направи следното съобщение, първо на хинди и после на английски: „Дами и господа, бурята е много силна, ще направя всичко по силите си самолетът да кацне.“ Пребледнях целия и индиецът до мен ме попита дали съм добре. Попитах до дали е чул съобщението. Той отговори, че пилотът забравил да каже в съобщението на английски кратката, но успокояваща дума : „навреме“.

По време на полет от Куала Лумпур до Борнео пилотът направи следното съобщение: „Дами и господа, опасявам се, че ще се върнем обратно на летището в Куала Лумпур, тъй като имаме проблем с навигационната система. Проблемът не е толкова голям , когато летим над сушата, но когато сме над вода е сериозно.“ Имайки предвид, че пред голяма част от полета досега летяхме над водата, беше доста притеснително връщане.

„Дами и господа, говори капитанът на полета. В близост до Хонг Конг ще минем в периферията на тайфун в морето. Така че положението може да стане вълнуващо“. Беше истински ужас.

„Моля, затегнете предпазните си колани, в случай че спрем някъде непланирано… например в склона на някоя планина“…

На път сме да кацнем на Бермудите в студена януарска нощ, когато пилотът излиза и казва: „Ще се опитаме да кацнем, но може и да не успеем, затова ще продължим да се връщаме обратно докато можем, или докато имаме гориво.“

В съобщение за безопасно протичане на полетът: „Дами и господа, в случай на загуба на налягане , кислородните маски ще бъдат на ваше разположение. Ако не сте сами и с вас е някой, който се нуждае от помощ, сложете вашата маска, и после тази на съпруга ви.“

В полет от Дака до Катманду. 15 минути след излитане се чува съобщението: Дами и господа, връщаме се в Дака. Самолетът се повреди. Лошо.“

Миналия месец самолетът от Хонг Конг за Лондон тръгна със закъснение. Когато пристигнахме на Хийтроу пилотът ни напомни, че „е по-добре да пристигнем по-късно на този свят, отколкото по-рано на оня.“

На полет от Ню Йорк до Амстердам, пилотът ни каза: „Имам добра и лоша новина за вас. Добрата е, че има попътен вятър и ще пристигнем в Амстердам за рекордно бързо време. Лошата е, че друса доста.“

 
 

Еди Редмейн стана татко за втори път

| от chr.bg |

Еди Редмейн и съпругата му Хана Багшо се сдобиха с второ дете, момченце на име Люк Ричард Багшо, съобщи Контактмюзик.

Щастливата новина носителят на „Оскар“ съобщи на в. „Таймс“. Така Айрис Мери, 21-месечната дъщеричка на звездната двойка, вече си има братче.

36-годишният Еди Редмейн се ожени за 35-годишната Хана Багшо на 15 декември 2014 г. Дъщеря им Айрис Мери се роди през юни 2016 г..

 
 

Внимавайте навън, ще бъде ветровито

| от chronicle.bg |

Оранжев код за силен вятър е в сила днес за цялата страна.

В някои области ще вали обилен дъжд, в други ще се образуват поледици, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

От север ще нахлува силен вятър и температурите бързо ще се понижат. Ще има валежи, гръмотевици, на места са възможни и градушки.

От вчер екипите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” в София са се отзовали на десетки сигнали за отнесени от вятъра клони, дървета, ламарини, билбордове.

Към момента градският транспорт се движи навсякъде, с изключение на временно скъсения маршрут на
трамваите 20 и 23. Те се движат до спирка „Гео Милев”, а в участъка от „Гео Милев” до Гара Искър и до „Дружба 2” са осигурени автобуси за обслужване на пътниците.

 
 

Досиетата CHR: Шпеер – архитектът на Третия райх

| от chronicle.bg |

На 30 април 1945 Съветските войски превземат Райхсканцеларията в Берлин, Адолф Хитлер се самоубива. Столицата на Третия райх е сломена и войната на практика приключва. Въпреки това наследникът на Хитлер, Карл Дониц, бяга в Северна Германия и съставя Фленсбургското правителство.

В полезрението на Съюзниците попада един интересен човек – Алберт Шпеер, известен архитект, министър на въоръженията и войната по време на Третия райх и близък приятел на Хитлер. През войната той удвоява производителността на оръжия и успява да въоръжи Германия, така че тя да устои на непрестанните атаки на Съюзниците. Това е възможно благодарение  на  робския труд на милиони души във фабриките му, които гладуват и работят до изнемогване.

Шпеер пристига във Фленсбург наясно, че Съюзниците целят да осъдят нацистките лидери за военни престъпления. И той, както мнозина други, си дава сметка, че ако го заловят, съдбата му е решена. Но за разлика от други свои събратя, не извършва самоубийство.

„Ловът“ за Алберт Шпеер е необичаен за дотогавашната практика. САЩ са решени да го изправят пред съда, но бившият банкер и тогавашен вицепрезидент  на Американската служба по стратегическо бомбардиране, Пол Ниц има друг план. Към края на войната САЩ се надява, че бомбардировките над Япония ще сложат край на войната в Тихия океан. Но за да се осъществят те, е нужно да разбере стратегията на Германия, която поддържа отлично военната си машина през последните години, докато е бомбардирана многократно. Затова им трябва Шпеер. През май 1945 г. основната задача е да бъде заловен най-довереният съветник на Адолф Хитлер.

Веднага след смъртта на Хитлер, Дониц прави съобщение по радиото, в което обявява, че Германия ще продължи да се бие срещу съюзниците (въпреки, че  за всички е ясна загубата). Шпеер е назначен за министър на индустрията и производството.

На 15 май , когато американците превземат Фленсбург, първо насочват мерника си към Шпеер. Ниц отива в замъка Глюксбург, където архитектът се укрива. Разпитът продължава седем дни, по време на които мъжът говори свободно с американците, разкривайки им „тайните от кухнята“. Всяка сутрин той слага костюма си и с охота отговаря на въпросите – охота, която поразява Ниц и той не посмява да отвори дума за Холокоста, тъй като това може да изостри тона  на разговора. Алберт Шпеер съзнава, че единственият му шанс да оцелее е да си сътрудничи. Стига се дотам, че един от разпитващите признава: „той предизвика в нас симпатия, от която всички тайно се засрамихме.“

Познанията му впечатляват американците. Той разкрива как е намалил влиянието на армията и на партията върху вземането  на решения и как е прилагал принципите на Хенри Форд в производствения процес. Обяснява и  защо определени британски и американски атаки са се провалили, а други са били успешни. Обяснява, как е обикалял Германия, изнасяйки мотивационни речи на работниците си, съзнавайки, че войната е загубена.

През март 1945 г., по негови думи, Хитлер предприема план да разруши целия ресурс на Третия райх – индустриални бази, депа, военни запаси и инфраструктури, които могат да са от полза на врага. Шпеер е бесен и не се подчинява, а застава  на  страната на народа, вместо на фюрера.

От всички въпроси, Ниц държи особено на един: какво се е случило в последните дни на Хитлер долу в бункера? Шпеер е един от последните, които го е срещал. Архитектът показва на американците къде стои ключът от сградата в Мюнхен, където се съхраняват всички негови доклади за Хитлер. Нацистът прави това, но отрича да знае нещо за зверствата на евреите. На 23 май всичките членове на немското правителство са арестувани. „Значи краят е дошъл“ казва Шпеер, когато нахлуват в спалнята му. „Добре. И без това всичко беше една опера.“

През септември е информиран, че ще бъде съден за военни престъпления и е затворен, докато тече процесът в Нюрнберг, по време на който са обвинени още над 20 души. Целта на този процес е да даде публичност на престъпленията срещу човечеството, които германските лидери са извършили безнаказано.

Шпеер отрича да знае за Холокоста, но доказателствата за робския труд във фабриките му са неоспорими. Мъжът се извинява и поема отговорност за това, казвайки, че би трябвало да знае, но това не е така. Поема вината, настоявайки, че е бил в неведение. За да се представи в по-приемлива светлина, казва, че е планирал да убие Хитлер като пусне флакон с отровен газ във вентилационните тръби на бункера. Това само разсмива останалите обвиняеми.

През есента на 1946 г. повечето от участниците в Нюрнбергския процес са осъдени на смърт или доживотен затвор. Шпеер получава присъда от 20 години в берлински затвор, където става „Затворник номер 5″. Чете непрестанно и в противовес на правилата, си води бележки, които след години се превръщат в бестселъри, включително Inside the Third Reich. Няма съмнение, че сътрудничеството му с Ниц е довело до този благоприятен изход.

Шпеер излежава присъдата си и е освободен през 1966 г. Забогатява  и заживява в провинциална къща в Хайделберг. Но опровержения  на имиджа му на „добър нацист“ се появяват скоро след освобождаването му. През 1971 г., е обвинен, че е знаел за Холокоста. За доказателство се използва информация, че е присъствал на конференция през 1943 г., на която Хайнрих Химлер говори открито за  „заличаване на евреите от лицето на земята.“ Шпеер не отрича,  че е присъствал, но казва, че е напуснал залата преди въпросното изявление на Химлер.

Шпеер умира в лондонска болница през 1981 г. Нито една от сградите, които проектира, не е оцеляла днес. Но приносът му към нацисткия режим остава. Повече от четвърт век от смъртта му, колекция от 100 негови писма излизат наяве. Това е кореспонденцията му с Хелен Джейнти – вдовица на белгийски лидер на Съпротивата. В едно от тези писма мъжът пише, че е бил  наясно с планът за изтребление на евреите.

„Няма съмнение – бях там, когато Химлер обяви че всички евреи ще бъдат убити, на 6 октомври 1943 г. Кой би ми повярвал обаче, че съм искал да го възпра или че би било по-лесно да напиша всичко това в мемоарите си?“

 
 

Акробат от „Цирк дю Солей“ почина, след като падна на сцената

| от chr.bg |

Акробат от „Цирк дю Солей“ почина, след като падна на сцената по време на спектакъл в Тампа, Флорида, оповести компанията от Монреал.

Ян Арно е паднал по време на изпълнение на въздушен номер. 38-годишният акробат е паднал по време на шоуто Volta, а по-късно е починал в болницата.

В комюнике ръководителят на компанията Даниел Ламар казва: „Голямото семейство на „Цирк дю Солей“ е шокирано и съкрушено от тази трагедия. Ян бе с нас от повече от 15 години и бе обичан от всички, които го познаваха.“

Фаталният инцидент се случил пред погледите на зрителите. Вероятно акробатът е бил подведен от осигурителното въже, докато изпълнявал трика си във въздуха.

Точно преди представлението, Ян Арно написал в Instagram за своя нов номер с друг акробат Павел Валчевски.