Най-ужасяващите съобщения по време на полети

| от chronicle.bg |

Проблемът със сигурността по време на полети е основна грижа на повечето пътници. Много хора дори се страхуват да пътуват със самолет по тази причина. Разковничето в случая е да не се паникьосваме, когато сме на борда, колкото и трудно да е това. Защото паниката е най-лошият враг.

Дори да няма реална заплаха за живота на пътниците,  масовият стрес може да предизвика големи щети. Основна грижа за да не се стига дотам имат хората, които управляват самолета. Според някои пилоти трябва да се съобщава на пътниците за всички проблеми, които възникват по време на полета, дори и за най-маловажните. Това обаче винаги предизвиква в най-добрия случай стрес, неудобство, безпокойство, а в краен случай – паника, която ако си малко по-лабилен, може да те откаже да се качиш на самолет отново. Дори шеговитите съобщения често са взимани прекалено на сериозно.

Ето някои от стряскащите съобщения, правени от екипажа по време на полети. Историите са разказни от първо лице и наистина са се случили.

Седейки спокойно в самолета на път за Хелзинки с шефа ми (който се ужасява от полети), чухме съобщение на финландски и всички , които разбираха езика започнаха да си водят бележки. След това на английски, със спокоен тон, той каза: „Дами и господа, ще направим аварийно кацане на летището в Тампере (град във Финландия), самолетът гори, благодаря Ви.“ Извършихме аварийното кацане успешно. Оказа се, че е имало само пушек в пилотската кабина. Въпреки това шефът ми ме накара да му викна кола, която да го откара обратно във Великобритания.

 Преди няколко години по време полет от Дъблин до Париж екипажът пусна на запис вярното съобщение на английски: „Пилотът е активирал сигнала за затягане на предпазните колани“. Но на френски по погрешка пуснаха следното съобщение: „Залегнете и се пригответе за аварийно кацане“. Всички френскоговорящи моментално се паникьосаха, докато останалите се чудехме за какво е целият този шум.

Преди много години летях от Сан Хуан до Ню Йорк. Чу се гръм и светлините угаснаха. Беше ми се случвало и преди, затова не се разтревожих. Повечето пътници реагираха нормално. Светлините се върнаха и капитанът обяви: „Дами и господа, току що бяхме ударени от мълния“. Това вече накара пътниците да полудеят тотално. Някои започнаха да плачат, други – неясно по каква причина – започнаха да се катерят по седалките си. Един мъж от екипажа пребледня и за малко да припадне. Ако пилотът си беше мълчал щеше да е много по-добре.

Полет от Куала Лумпур на 28 юни 1982 г. попадна в облак от вулканична прах. Капитанът прави следното съобщение. „Дами и господа, говори пилотът на самолета. Имаме малък проблем. Всичките четири двигателя спряха да работят. Правим всичко по силите си да заработят. Надяваме се да не сте прекалено стресирани.“

Прелитайки над централна Индия: големи облаци изникнаха пред самолета и след малко той рязко започна да губи височина. Пилотът направи следното съобщение, първо на хинди и после на английски: „Дами и господа, бурята е много силна, ще направя всичко по силите си самолетът да кацне.“ Пребледнях целия и индиецът до мен ме попита дали съм добре. Попитах до дали е чул съобщението. Той отговори, че пилотът забравил да каже в съобщението на английски кратката, но успокояваща дума : „навреме“.

По време на полет от Куала Лумпур до Борнео пилотът направи следното съобщение: „Дами и господа, опасявам се, че ще се върнем обратно на летището в Куала Лумпур, тъй като имаме проблем с навигационната система. Проблемът не е толкова голям , когато летим над сушата, но когато сме над вода е сериозно.“ Имайки предвид, че пред голяма част от полета досега летяхме над водата, беше доста притеснително връщане.

„Дами и господа, говори капитанът на полета. В близост до Хонг Конг ще минем в периферията на тайфун в морето. Така че положението може да стане вълнуващо“. Беше истински ужас.

„Моля, затегнете предпазните си колани, в случай че спрем някъде непланирано… например в склона на някоя планина“…

На път сме да кацнем на Бермудите в студена януарска нощ, когато пилотът излиза и казва: „Ще се опитаме да кацнем, но може и да не успеем, затова ще продължим да се връщаме обратно докато можем, или докато имаме гориво.“

В съобщение за безопасно протичане на полетът: „Дами и господа, в случай на загуба на налягане , кислородните маски ще бъдат на ваше разположение. Ако не сте сами и с вас е някой, който се нуждае от помощ, сложете вашата маска, и после тази на съпруга ви.“

В полет от Дака до Катманду. 15 минути след излитане се чува съобщението: Дами и господа, връщаме се в Дака. Самолетът се повреди. Лошо.“

Миналия месец самолетът от Хонг Конг за Лондон тръгна със закъснение. Когато пристигнахме на Хийтроу пилотът ни напомни, че „е по-добре да пристигнем по-късно на този свят, отколкото по-рано на оня.“

На полет от Ню Йорк до Амстердам, пилотът ни каза: „Имам добра и лоша новина за вас. Добрата е, че има попътен вятър и ще пристигнем в Амстердам за рекордно бързо време. Лошата е, че друса доста.“

 
 

bTV обяви нов праймтайм за зрителите

| от chr.bg |

Сериал с кинокачество тръгва през януари 

Ново програмиране на праймтайма се въвежда от 15 януари, така че да може максимално много зрители да имат достъп до най-интересното и качествено съдържание, обявиха от ръководството на най-голямата частна национална телевизия у нас. То стартира с премиерата на мегапродукцията „Скъпи наследници“ – най-мащабният проект за телевизия с кино качество, създаван до момента у нас.

„Скъпи наследници“ е продукцията, която bTV подкрепи с най-голямата по рода си инвестиция и ние ще променим телевизионния пейзаж в полза на нашите зрители и потребители. От 15 януари разширеният праймтайм на bTV започва по-рано за зрителите. Ще излъчваме „Скъпи наследници“ всеки делничен ден от 18 часа, като зрителите ни ще видят 170 епизода през 2018 г.! Ще поставим нови стандарти в това как се създава и доставя кино за телевизия на българската публика“, съобщи Флориан Скала, Главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Драмеди сериалът „Скъпи наследници“, който е плод на съвместната работа на някои от най-добрите световни и родни кино професионалисти, е с най-голямата по рода си инвестиция на нашия ТВ пазар. Негов изпълнителен продуцент е талантливият Михаил Менкаджиев, който има успехи в цял свят, снимал е и за Netflix. Продукцията стартира на 15 януари и ще се излъчва в делниците от 18 часа.

Сериалът е мултиплатформен, ще може да се гледа на малкия екран, но и в онлайн каналите на bTV (voyo и btvplus), каквато е световната практика.

Екипът на телевизията заедно с актьорите и екипа на предстоящия мащабен сериал „Скъпи наследници“, се събраха на парти, за да отпразнуват заедно педстоящата пемиера на поредицата, както и новото парче и клип на Орлин Павлов „Още малко“. Видеото е с кадри от сериала, в който певецът и актьор играе главна роля, рамо до рамо с емблеми на киното и театъра като Цветана Манева, Койна Русева, Филип Аврамов, Валентин Танев, Георги Кадурин, Димитър Баненкин, Искра Донова, Досьо Досев, Дарин Ангелов, свежи лица като Лорина Камбурова, Даяна Ханджиева, Петко Венелинов, Рая Пеева, както и гост звезди от изкуството, спорта и шоубизнеса. В режисьорския екип участват Тодор Чапкънов и Николай Илиев.

На партито в столичния клуб „Ялта“ на 12 декември всички актьори и продукционен екип се поздравиха за предстоящата премиера. По сериала се работи от близо 2 години, вече са заснети 170 епизода с камери от последно HD поколение. Снимачната площадка е повече от впечатляваща – построено е цяло село от възрожденски тип с истински постройки, което влиза в контрапункт с кадрите от модерните градски пространства. Сблъсъкът между модерното и корена, природата и града, прогреса и традициите, ще се вплете в драматично-комедийната история за едно грандиозно наследство, оставено на брат и сестра от баща им. За да го получат обаче, те, заедно с техните деца,  роднини и приятели, ще се наложи да изпълнят и едно много важно условие – да напуснат града и да заживеят заедно на село. Именно под покрива на родния си дом те ще поведат забавно-драмаична война за парите от завещанието.

 
 

Disney купи филмовите студиа на 21st Century Fox

| от chr.bg |

… за 52 милиарда долара! Делката включва филмовото студио 20th Century Fox, звеното за телевизионна продукция 20th Century Fox Television, кабелните канали на Fox (включително FX и National Geographic) и акциите на компанията в международни програми като Star TV и Sky.

Disney също така придоби мажоритарен дял от Hulu.

Fox твърди, че иска да се отърве от излишните си развлекателни дивизии, за да се фокусира по-добре в новините и спорта, които са и по-доходоносни.

Като част от сделката изпълнителния директор на Disney Боб Игър удължава договора за позицията си до 2021 година. Преди сделката той смяташе да напусне през 2019.

В покупката е включен и огромният каталог с интелектуална собственост на 21st Century Fox. В това число попадат X-Men и Fantastic Four. „Това ще ни позволи да създадем по-богати светове с повече взаимозависими герои“, коментираха Disney. Това означава, че Wolverine или Deadpool могат да се появят във Вселената на Marvel.

Disney има контрол и върху „Star Wars Episode IV: A New Hope“.

Компанията подготвя услуга, с която да конкурира Netflix. Сега вече има с какво да я запълни – само част от заглавията, с които разполага, са „Avatar“, „Ice Age“, „Planet of the Apes“, „The Simpsons“, „Buffy the Vampire Slayer“, „How I Met Your Mother“, „Futurama“, „Firefly“ и „The X-Files“.

 
 

Жените харесват мускулести и високи мъже

| от chr.bg, БТА |

Австралийски учени установиха, че жените харесват високите и мускулести мъже, а слабичките чувствителни типове отстъпват на заден план, съобщи в. „Дейли мейл“.

Най-важно за дамите е мъжът да е здравеняк, с мускулести ръце и торс. Впечатлението за физическа сила е основният фактор за привлекателността на мъжете. Тя определя повече от 70 процента от притегателната им сила. Височината и стройността увеличават привлекателността до 80 процента.

„Този ефект на височината и теглото може да се дължи на механизмите за избор на партньор и на признаците за здраве, или на ползите, които височината и стройността носят в агресията, лова и други аспекти на способностите за воюване“, обясняват австралийските учени.

Учените от университета „Грифит“ са работили със 160 жени, на които са показвали снимки на мъже без ризи, на които лицата са били замъглени.

Резултатите сякаш противоречат на установеното от предишно изследване, че жените предпочитат не дотам мъжествените лица, които вече вдъхват по-голямо чувство за сигурност.

Изглежда най-привлекателната комбинация е по-деликатно лице със силно тяло.

Самите мъже се оценяват като по-привлекателни, ако ръкостискането им е силно. Други изследвания показаха, че господата тренират усилено именно за да впечатлят жените.

Жените са склонни да възприемат високите мъже като по-силни, дори и това да не е така.

 
 

Николета Лозанова с дебютна роля в киното

| от chronicle.bg |

Преди броени дни излезе официалният трейлър на най-новия български филм „Привличане“, който тръгва по кината на 23 февруари 2018 г.

Богатата на образи сюжетна линия на „Привличане“ събира на един екран част от най-талантливите български актьори – Яна Маринова, Койна Русева, Александър Сано, Луиза Григорова, Радина Боршош, Владимир Пенев и други. Своя актьорски дебют прави и Николета Лозанова.

Продуцент на филма е Башар Рахал, който освен това изпълнява и една от ролите в лентата. В същото амплоа на продуцент, но с главна роля, зрителите ще видят Яна Маринова. Режисьор на продукцията е Мартин Макариев, който стои зад успеха на сериала „Под прикритие“.

Privlichane_Poster

Действието на филма се развива в елитна частна гимназия и засяга теми за успеха, амбицията, любовта и сблъсъка на интереси. Яна Маринова се превъплъщава в ролята на млада учителка по история, която е и бивш шампион по състезателни танци. Новият преподавател по музика в училището е именно Александър Сано, към когото женските персонажи не остават безразлични. Луиза Григорова – манипулативна и разглезена ученичка, заплита интриги, които стигат до медиите. Любов, скандали, завист, успехи, амбиции, страст, музика и много танци се преплитат в сценария на „Привличане“. Какво се случва, дали ще победи любовта и справедливостта, зрителите ще могат да видят през февруари.