shareit

Най-безопасните авиокомпании за 2016 г.

| от CHR Aero по esky.bg |

За трета поредна година австралийската национална авиокомпания Qantas спечели приза за най-безопасна авиокомпания в света.

Годишната класация за безопасност на авиопревозвачите отличи ТОП 20 на най-сигурните авиокомпании в света. В класацията се оценяват общо 407 компании, като за трети пореден път Qantas спечели безапелационно с нито един фатален инцидент в своята 95-годишна история.

Рейтинговата система включва редица фактори, на база одити от различни авиационни и държавни институции, наличие на фатални инциденти, както и качество на предлагания продукт. Редакционният екип на сайта-организатор също участва в оценяването, проследявайки историята на всяка авиокомпания, броя инциденти и оперативната прецизност на превозвачите.

Кои са останалите от челната 20-тица по азбучен ред можете да видите в нашата галерия.

“Първите 20 в класацията са пример за иновативност и високи постижения в сферата на безопасността на самолетния транспорт” – твърдят организаторите.

От всички 407 участници, 148, сред които и националният ни превозвач, Bulgaria Air, са получили максималния брой звезди за сигурност – 7. Близо 50 превозвача са с по 3 или по-малко звезди, а 10 авиокомпании от Непал, Индонезия и Суринам са оценени само с 1 звезда.

През 2015 г. в световен мащаб са се случили 16 сериозни инцидента с 560 жертви. Световните авиокомпании са превозили рекордните 3,6 милиарда пътници в общо 34 млн. полета. За сравнение, преди 50 години, когато са превозени едва 141 млн. пътници, е имало 87 катастрофи, погубили живота на 1597 души.

 
 
Коментарите са изключени