shareit

KLM започва полети с биогориво от Осло до Амстердам

| от CHR Aero |

KLM обяви, че започва серия от полети от Осло до Амстердам със самолети Embraer 190, които използват биогориво. По време на тези полети ще се правят измервания, за да се изчисли ефективността на биогоривото в сравнение с традиционния керосин. Това е поредната стъпка в правилната посока за превръщането на авиацията в транспорт щадящ околната среда.

„KLM смята, че биогоривото е важно за авиационната индустрия и околната среда. Поради тази причина, ние си сътрудничим с различни партньори, обединени в корпоративната програма на KLM за биогориво, за да се стимулира развитието на пазара. Новото ни сътрудничество с Embraer и летище Осло (Авинор), е доказателство за важността на въпроса в сектора.“ – отбелязва Бое Крейкен - управляващ директор KLM Cityhopper.

„Embraer пряко участва в няколко инициативи и партньорства за научни изследвания за развитие на биогорива за авиацията, но тези полети с KLM са водещи. Те са първата инициатива на Embraer за разработване на авиационни биогорива за редовни полети. Ние ще използваме полетите от Осло до Амстердам, изпълнявани от E190, за да се съберат данни за оценка на ефективността на двигателите, използващи биогорива в сравнение с тези, използващи керосин.“ – допълва Хорхе Рамос, президент на Embraer Европа.

Тези полети с биогориво са инициирани от ИТАКА и финансирани от Европейската комисия. С полетите си с биогориво от Амстердам до Аруба и Бонер (през май 2014 г.), KLM е първият ни партньор. Ние сме щастливи да продължим нашето партньорство със серията полети от Осло до Амстердам, които ще допринесат за популяризирането на алтернативните източници на енергия за пътуване със самолет.“ – обобщи Инмакулада Гомес, ИТАКА координатор.

Биогоривото за тази серия от полети, е произведено от 100% RSB (Кръгла маса за устойчиви биоматериали), в пълно съответствие със стандарта на Европейския съюз – EU RED. Биогоривото е произведено в рамките на ИТАКА (Инициатива и съвместен проект в Европейския съюз за използване на биогорива в авиацията). Консорциумът ИТАКА е основан от водещи авиокомпании и производители на горива, които съвместно работят за производство и тестване на устойчиво биогориво за въздушния транспорт, с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Целта на KLM е да намали емисиите на въглероден двуокис с 20% на пътник през 2020 г. (в сравнение с нивата от 2011 г.), чрез обновяване на самолетите използващи екологично биогориво и увеличаване ефективността на полетите. KLM е водеща компания в използването на екологично биогориво и има за цел да стимулира този пазар.

 
 
Коментарите са изключени