shareit

Как модулните самолети ще променят летенето

| от chronicle.bg |

Свръхзвукови, електрическо задвижване, три нива – мислите, че сте видели всичко, но не сте!

Модулните самолети могат да разкачат задвижващата си част от товарната си част. 

Има няколко инициативи, които се занимават с тях. Една от тях е Clip-Air, създадена от Швейцарския федерален политехнически институт.

Clip-Air-aircraft-module-capsules

Вдъхновението за самолета идва от товарните контейнери. Честно пренебрегван, но този контейнер всъщност е едно от най-великите изобретения на миналия век. Той позволява голямо количество товар да бъде преместено лесно и бързо.

Друг пример за модерен модален самолет Link & Fly. AKKA Technologies, които са отговорни за дизайна, все повече се съсредоточават в мобилните решения за превоз.

Главната идея тук е, че самолетът е съставен от два елемента – летящият с крилата, перките, двигателите и т.н. и капсулите, които се свалят от тази летяща част, за да се прехвърли по-лесно нататък.

Clip-Air е базиран на концепция за летящо крило, която малко напомня на Стелт бомбардировач. Някой биха го оприличили на X-48, експериментален самолет, разработен от NASA преди 10 години.

Капсулите на самолета могат да поберат 8 души или товар. Самият самолет ще може да се съревновава по скорост и обсег, но целият му смисъл и красота е именно в капсулите.

Link & Fly пък може да носи багаж и хора едновременно, заради възможността на различни капсули да е комбинират. Целта и на двата проекта е да постигнат превоз на три капсули с вместимост 150 човека всяка.

Използват се само материали и технологии вече известни на индустрията, като ще се направи за ползване на био горива и течен водород.

В момента и двата самолета се подготвят за продажби и очакват оферти. С тази цел Clip-Air ще построи 10-метров дрон, който да привлича вниманието на мечтатели и да вдъхновява.

 
 
Коментарите са изключени