shareit

Как да изберем най-хубавите места в самолета

| от chr.bg |

Понеже не живеем в американски филм от 80-90-те години, не пътуваме всеки ден със самолет. Затова да изберем добро място в може да е наистина трудно.

Текстът ни се съсредоточава върху по-дългите полети с по-големи самолети (с две пътеки между седалките), но част от информация може да се прилага и в по-късите полети с по-малки самолети.

Резервиране на места

Това може да ви се струва като начинът да получите мястото, което искате, но всъщност резервацията може и да ви осигурява единствено някакво, а не някое конкретно, място. Също така компанията може да смени самолета с друг в последния момент, така че мястото с вашия номер вече е другаде. Дори самата система може да преотдаде вашето място на друг клиент заради грешка или ако клиентът е лоялен. Така че винаги имайте едно наум!

Отпред, отзад или в средата на кабината

Това е ваш избор, но в по-големите самолети с две пътеки, често предната част на икономичната класса (в която предполагаме, че пътувате) е по-тихо. В задната част е по-шумно заради двигателите, а също така е турболенцията там се усеща по-драматично. Отзад обаче често има по-малко хора.

До прозореца, до пътеката или в средата

Ако искате да поспите без да ви смущават, седнете до прозореца. Недостатък би могла да бъде извивката на някой самолети, заради която може да ви бъде тясно в раменете. Място до пътеката пък ви дава възможност по-лесно да се движите. Имайте предвид обаче, че ще трябва да ставате заради хората до вас. Разбира се, в средата е най-гадно.

Не сядайте до тоалетните или до кухнята

Причините са очевидни: миризми коя от коя по-неприятни, постоянен човекопоток, и вете места изискват светлина и създават шум, която ще ви пречи да спите. Разучете самолетът, с който ще пътувате, преди да си купите билети, за да имате по-спокоен полет.

Пространство за крака

Основната причина да нямате много място в краката е, че там седи системата, която отговаря за монитора пред вас. Производителите на седалки постепенно променят това, но тези промени се случват бавно. Преди полет потърсете така наречения „Seat Pitch“ – това е схема с мерките на местата в самолета. Стандартът за пространството за едно място е около 75-80 сантиметра.

Схемата

seat_choice-112

Ред 38 и 47 са близо до изходите, което означава повече място, но също и риск от това да сте до тоалетната или кухнята. Хората, които летят често, единодушно избират места A или C, H или K и редове 31-34 на горепосочения тип самолети. На тези места ще можете да слезете сравнително бързо от самолета, а също така имате по-голям шанс да ви предложат пълното меню преди нещо да се е изчерпало, а миризмите са далеч зад вас. Също качеството на въздуха по-напред в самолета е по-добро. Имайте предвид обаче, че често редове 29 и 30 са заети от хора с бебета.

Надяваме се, че намирате материала ни за полезен. Желаем ви приятен полет и не забравяйте да направите проучване за самолета преди да си купите билет!

 
 
Коментарите са изключени