shareit

Ирландия продава дела си в Aer Lingus на IAG

| от |

Ирландското правителство се съгласи да продаде 25 процентовия си дял в Aer Lingus на IAG, собственик на British Airways.

Бордът на ирландските авиолинии иска 1,36 милиарда, за да прехвърлил собствеността си. Докато ирландското правителство подкрепя офертата на кандидата IAG, другият мажоритарен акционер Ryanair все още не е взел решение. Директорът на авикомпанията Майкъл O`Лийри каза, че компанията му все още няма окончателна позиция относно офертата на IAG.

Говорителят на Ryanair, която държи 29.8% дял от Aer Lingus заяви във вторник: „Бордът на Ryanair все още не е получил официална оферта от кандидат-купувача, но ще има готовност да обсъди всяко предложение по същество, стига то да бъде представено по официален ред.“

Правно обвързани

Миналата година Aer Lingus отхвърли две оферти за продажба от страна на IAG, с мотивът че компанията е подценена. Офертата на IAG срещна не бе одобрена от парламента поради притесненията, че услугите между лондонското летище Heathrow и ирландските аерогари може да бъдат прекратени.

Въпреки това след разговорите във вторник IAG се съгласи да сключи споразумение, по силата на което трябва да поддържа полетите между Heathrow и Дъблин, Корк и Шанън в следващите най-малко 7 години.

В изявление, директорът на Aer Lingus Колм Барингтън заяви, че „сделката за Aer Lingus е от изключителна важност за акционерите, служителите и клиентите, но и за Ирландия.” Той поясни още: „ Компанията има за цел да извлече всички търговски и стратегически ползи от това да бъде част от международната IAG.”

Солидна гаранция

Според условията, при които се сключва сделката, Аer Lingus ще продължи да предлага международни пътнически услуги под марката Aer Lingus. Авиокомпанията ще запази както името си, така и седалището си в Република Ирландия.

Главният изпълнителен директор на IAG Уили Уолш заяви, че сделката за Aer Lingus ще осигури по-сигурна позиция на авиокомпанията на авиопазара и ще й позволи да набере сила и да предлага по изгодни оферти за клиентите си, тъй като ще бъде част от една консолидирана и стабилна авиогрупа.

„Ирландия трябва да поддържа своите жизненоважни въздушни връзки с Европа и Северна Америка. Усилията ще бъдат насочени към създаването на нови работни места и към спазването на твърдите обещания Aer Lingus да задържи слотовете си на летище Heathrow”.

Продажбата на държавния дял в Aer Lingus трябва да бъде гласувана в ирландския парламент.

 
 
Коментарите са изключени