shareit

Авиокомпанията с почти изцяло защитени срещу изчезване самолети

| от |

Канадската авиокомпания „Фърст еър” лети над някои от най-отдалечените и слабо населени райони на Северна Америка, като някои от маршрутите й са чак в Арктика. Самолетите й често са извън обхвата на конвенционалните радари. Но, освен това са и почти изцяло защитени срещу изчезване, съобщава The Independent.

И това благодарение на трикилограмова проследяваща система, приблизително с размерите на хотелски сейф, инсталирана в електрическите отделения на самолета. Ако нещо се обърка по време на полет – загуба на височина, неочаквано накланяне, вибрации в двигателя – системата започва да предава данни чрез сателит на всяка секунда. Апаратът предоставя множество данни за поведението на машината, включително и най-важните при спасителна операция – координати, скорост и височина.

Технологията не може да бъде наречена последна дума на техниката, с оглед на безпроблемния достъп до сателитни комуникации, облачни услуги и данни в реално време. Но „Фърст еър” е изключение. Повечето търговски авиокомпании нямат сравними защити, както се видя в случая с полет 8501 на Air Asia – могат да паднат в морето без да оставят каквато и да е информация за последните минути или секунди от полета. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени