shareit

Airbus A380 на Lufthansa кацна за първи път в София

| от CHR Aero |

Най-големият пътнически самолет в света, Airbus A380 на немската авиокомпания Lufthansa, кацна за първи път на българска земя, в неделя, 16 октомври.

Пилотиран от главния пилот на авиокомпанията Раймунд Мюлер и българския пилот с ранг старши първи офицер Марио Бакалов, самолетът докосна пистата на Летище София за първото си историческо посещение след 2 часа и 17 минути във въздуха.

Самолетът осъществи специален полет от Франкфурт до България, като отпътува в 10:07 часа сутринта (местно време) и кацна в София точно в 13:24 часа (местно време). Преди да се приземи, двуетажният самолет направи ефектно ниско прелитане над летището и столицата, по време на което бе видян от хиляди хора от различни места на града.

Сред официалните гости на изключителната премиера на Airbus A380 на Летище София бяха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, главният прокурор Сотир Цацаров, началникът на отбраната ген. Константин Попов, командващият на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и други.

А380 остана до 17:00 часа на летище София, давайки възможност на високопоставени официални гости, партньори на Луфтханза и на Летище София, както и на представители на медиите, да посетят самолета и да се убедят в размерите и комфорта на двупалубния пътнически салон, предлагащ 4 различни класи за пътуване.

По случай 16 октомври – Празник на авиацията и Военновъздушните сили. Командването на ВВС организира ден на отворени врати в авиобаза Враждебна. Много авиационни фенове се събраха да наблюдават ниското прелитане и кацане на гигантския Airbus А380, който демонстрира мащаба си, маневреността си и безшумния заход за кацане.

Капитан Раймунд Мюлер и старши първи офицер Марио Бакалов, единственият български пилот на А380 в Lufthansa, пилотираха А380 от Франкфурт до София.

„Днес моята дългогодишна мечта да пилотирам най-големия пътнически самолет в света до моята родна страна, стана реалност. Това е един много специален момент за мен и е чест и признание, да споделя този миг с всички българи“, каза Марио Бакалов.

На специалното събитие присъства и Хайке Бирленбах, Вицепрезидент „Продажби“ за Европа в Lufthansa Group, която пристигна на борда на полета до София. Освен нея, Офер Киш, регионален директор „Продажби“ за Централна и Източна Европа в Lufthansa Group, заедно с делегация от високопоставени лица, клиенти на авиокомпанията и медии от България, имаха възможността да посетят двуетажния самолет, който има капацитета да превози 509 пътника.

“Това е наистина забележителен ден за нас. Щастливи сме от огромния интерес към нашия самолет, на който сме свидетели през последните няколко седмици“, каза Александър Толвет, Регионален директор за България, Албания, Македония и Косово, Lufthansa Group. “Със запомнящата се визита на нашия флагман искаме да популяризираме полетите на дълги разстояния с А380 сред клиентите в България“.

Airbus А380 е висок над 24 метра и има разпереност от почти 80 метра. Капацитетът на А380 на Lufthansa позволява превозване на почти три пъти повече пътници в рамките на един слот, за разлика от други самолети. В конфигурация от четири модерни пътнически класи, А380 предлага най-широките места във всяка една от тях, просторни и комфортни пътнически салони на две палуби и технологични предимства, които го правят по-щадящ за околната среда. В момента, самолети А380 на Lufthansa летят до Делхи, Шанхай, Хюстън, Маями, Сан Франциско, Лос Анджелис, Хонг-Конг и Сингапур.

Събитието за A380 в София можеше да бъде проследено също чрез наскоро създадения Snapchat канал на Lufthansa в социалните медии. Всички A380 фенове имаха възможността да бъдат част от това историческо събитие за България. Добавяйки „Lufthansa“ като приятел, и влизайки в профила на компанията, те можеха да „посетят“ пилотската кабина на A380 и да видят още много други неща. Новият Snapchat дава възможност на клиентите и приятелите на компанията да видят интересни кадри „зад кулисите“, които никой друг социален канал не може да предостави.

 
 
Коментарите са изключени