shareit

Air France се завърна в Техеран

| от chronicle.bg |

Първият полет на Air France до Техеран от 2008-ма насам бе осъществен вчера, на 18 април, съобщава БНТ.

Възобновяването на редовната въздушна линия стана възможно след споразумението от юли по иранската ядрена програма и отварянето на пътя за вдигане на международните санкции срещу страната. Завръщането обаче не бе безоблачно и предизвика сътресения сред персонала и във френското общество.

В навечерието на събитието сред персонала на френския авиопревозвач възникна бунт заради изискване за носене на покривало на косите, както повеляват иранските закони.

Транспортният министър на Франция Ален Видалис, делегация от бизнес-лидери и туристи пътуваха на първия самолет на Air France от Париж до Техеран. Френският бизнес залага много на подновяването на търговските контакти с Иран.

Но миналия месец персоналът на авиокомпанията реагира изключително остро на вътрешното указание женският състав да носи след слизане от стълбичката покривало на главата, панталони и широка дълга връхна дреха.

Много стюардеси и жени пилоти се възпротивиха и заплашиха, че при такава дестинация ще се извиняват с болни деца. В самото навечерие на подновяването на директната линия синдикати и ръководство стигнаха до компромис – до Техеран да летят само тези, които желаят, а за отказалите да няма глоби и други санкции.

Фредерик Гаже, изпълнителен директор на Ер Франс обяви вчера: „Имахме вътрешна дискусия, но мисля, решихме проблема. Мога да ви кажа, че много хора са изключително щастливи да участват в тези екипажи.“Доброволци наистина не липсват. Всъщност подобни правила отдавна важат за други дестинации като Саудитска Арабия и за тях компромиси няма да има.

Лоранс Приард, стюардеса: „Ще нося забрадка, защото законът в Иран го изисква, а толерантността и зачитането на обичаите и културите е част от ценностите на Air France.“

След жените от летателния състав претенции срещу дестинацията изразиха и гей стюарди, но каузата им едва ли ще се увенчае с успех. Досега компанията е допускала отказ за полетите до Токио веднага след ядрената катастрофа във Фукушима и до Конакри в Гвинея по време на епидемията от ебола.

 
 
Коментарите са изключени